Licence to Success


Dua hari lagi murid Tahun 6 sekolah rendah di seluruh negara akan menduduki peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah ( UPSR ) bagi tahun 2008. Ujian ini amat penting bagi mereka, sekolah dan keluarga masing-masing.

UPSR bukan suatu peperiksaan yang membolehkan calonnya yang lulus dengan cemerlang menggunakan sijil tersebut untuk memohon sesuatu jawatan tertentu dalam bidang pekerjaan. Tetapi bagi calon yang cemerlang dalam peperiksaan ini, langkah pertama mereka untuk mendapat kejayaan di masa hadapan nampaknya terbuka luas. Dengan keputusan cemerlang yang diperolehi banyak peluang akan terbuka kepada mereka. Peluang mendapatkan Pendidikan. Peringkat menengah yang akan ditempohi nanti akan mencorakkan masa depan yang lebih baik berbanding dengan rakan-rakan yang kurang cemerlang.

Sekolah yang akan mereka masuki nantinya sudah tentulah sekolah yang terbaik. Proses pembelajaran juga sudah pasti “kelas pertama” dalam kelasnya. Ibubapa sudah tentu sangat bangga dengan anak-anak mereka yang cemerlang. Sekolah tempat mereka belajar terdahulu juga akan bangga membekalkan anak-anak murid yang baik dan mempunyai daya saing yang tinggi.

Masih tidak terlewat kepada anda semua ( calon UPSR ) untuk “memecut habis-habisan” demi sebuah kejayaan masa depan. Jangan tangguh-tangguh lagi. Guru-guru, ibubapa, rakan-rakan, sekolah dan seluruh masyarakat mendoakan kejayaan anda.

Masjid dan surau di seluruh pelusuk negara mengadakan solat hajat memohon restu Ilahi agar anda semua beroleh kejayaan. Ayuh… sempena Ramadhan yang barakah ini… ciptalah suatu keajaiban demi sebuah kejayaan… 5A dalam genggaman.

Ameeeeeeeeenn.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: