Solat Melatih Otak Menjadi Pintar


Kajian pernah dilakukan oleh sarjana barat tentang Solat. Ia bukanlah kajian biasa. Mereka ingin melihat Solat dari sudut yang berbeza iaitu kebaikannya dari segi fizikal manusia. Mereka mengkaji mengapa Solat telah difardukan dengan pergerakan-pergerakan tertentu dari satu rukun kepada rukun yang lain.

Dapatan dari kajian yang dilakukan ini mendapati bahawa solat terbukti dapat merangsang otak manusia menjadi lebih pintar. Rasionalnya ialah apabila seseorang bangun waktu pagi maka mereka berwuduk lalu menunaikan solat subuh. Dalam waktu sebegini manusia belum melakukan sebarang aktiviti. Fikiran dan anggota badan belum melakukan apa-apa kerja yang menggunakan tenaga.

Apabila manusia Solat, maka seluruh tumpuan fikiran difokaskan kepada mengingati Allah. Bila tiba pada rukun sujud maka kedudukan kepala seseorang berada paling bawah berbanding dengan anggota lain. Salah satu darinya adalah jantung, juga berada diposisi ke atas dari kepala. Sebagaimana yang di ketahui jantung adalah tempat di mana darah diproses dan dihantar keseluruh anggota badan. Di sinilah juga darah menerima oksigen dan proses melarutkannya berlaku. Darah yang telah sebati dengan oksigen ini amat penting kepada otak. Oleh kerana kepala [ otak ] manusia berada pada posisi yang terendah ketika sujud, maka otak menerima bekalah darah yang mengandungi oksigen dengan banyak. Ini boleh membantu meningkatkan kecerdasan otak.

Solat juga melatih kita berfikir secara jelas dan terperinci. Contohnya : apabila anda hendak Solat, anda akan berniat seperti berikut :

” Sahaja aku Solat Subuh dua rakaat sebagai makmum kerana Allah Taala”

Apa yang anda dapat perhatikan dari niat tersebut? Walaupun sesetengah ulamak tidak mewajibkan lafaz sedemikian, namun ia menunjukkan niat dalam hati perlu terperinci. Apa perbuatan yang ingin dilakukan, jenis perbuatan, bagaimana kaedah dilakukan dan apa yang hendak dicapai dari perbuatan itu.

Dalam Solat tadi ia dapat dilihat dari aspek berikut :

Kerja : Solat
Jenis : Subuh
Sifat kerja : dua rakaat
Bagaimana : secara berjamaah
Matlamat : keredaan Allah Taala

Cuba kita adaptasikan kemahiran ini dalam menetapkan destinasi anda.

Matlamat : 5A UPSR @ 9A SPM @ 4P STPM.
Jenis : Peperiksaan
Bentuk : cemerlang
Tempoh : 4 bulan dari sekarang
Bagaimana : belajar bersungguh-sungguh.

Bagaimana ? Sudahkah anda menyempurnakan solat hari ini ?

Advertisements

4 Responses to “Solat Melatih Otak Menjadi Pintar”

  1. sunyoto s.pd Says:

    saya merasa senang dapat mengakses program yang anda onlainkan mudah-mudahan dapat bermanfaat bagi saya dan siswa saya di sulawesi tengah ,kabupaten parigi moutong tepatnya di sd,inpres 2 mensung

  2. terimakasih, walaupun saya baru buka, tetapi buat saya sangat berharga

  3. Melatih Otak Hindari Pikun…

    Melaltih otak sama seperti halnya latihan fisik, latihan otak juga penting dalam rangka mencapai panjang umur dan hidup bahagia, latihan otak  terbukti untuk meningkatkan kemampuan kognitif seperti memori dan belajar. Latihan-latihan ini juga membantu …

  4. Melaltih otak sama seperti halnya latihan fisik, latihan otak juga penting dalam rangka mencapai panjang umur dan hidup bahagia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: