Engkaulah Ratu Hatiku…


Hari ini [ 13 Mei ] warga dunia menyambut Hari Ibu [ Mothers Day ]. Ibu adalah insan istimewa disisi Allah SWT. Mereka mempunyai suatu kedudukan mulia yang tiada tolok bandingnya.

Murid-murid harus sedar bahawa kewujudan kita di dunia ini adalah kesinambungan kewujudan insan yang kita panggil ibu, mak, umi, mummi dan berbagai nama lagi. Kalau ada orang sanggup menggadaikan nyawanya demi untuk menyelamatkan kita, maka orang itu adalah ibu kita.

Allah SWT seringkali menyebut dalam Al Quran tentang peri pentingnya manusia menghormati ibu dan bapa, lebih2 lagi ibu. Menderhakai mereka bererti kita menderhakai Allah. Ada 3 perkara atas dunia ini jika kita lihat akan diberikan pahala.

Pertama : Melihat Baitullah [ Kaabah ].
Kedua : Melihat kitab Allah [ Al quran ].
Ketiga : Memandang wajah ibu kita.

Oleh itu selalulah kita menghargai dan mengenag jasa ibu. Jangan hanya pada hari ibu sahaja kita belikan hadiah yang tak seberapa harganya, kemudian kita hadiahkan kepada ibu. Selepas itu kita pun lupa untuk membantu ibu, menjaga mereka, merawat mereka bila sakit, menggembirakan hati mereka dan bermacam lagi bentuk pertolongan yang boleh kita berikan.

Semoga dengan sambutan Hari Ibu ini akan menguatkan kembali ingatan kita kepada ibu dan kita menambahkan keazaman utk selalu memberikan penghargaan terhadap ibu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: